Wellness, trend of blijvend?

De Romeinen en de Grieken voor hen kenden al verschillende kuuroorden. De thermen werden vooral bezocht om gezondheidsredenen. Hippocrates schreef rond 370 v.Chr. dat lichamelijke oefeningen een mens gezond hielden, minder snel lieten verouderen en energieker maakten. Het woord wellness zelf werd een kleine 50 jaar geleden bedacht door een Amerikaanse arts, Halbert L. Dunn in High Level Wellness. Wellness is een samenvoeging van de woorden well(being) en fitness.

Sinds een paar jaar schieten wellnesshotels en -centra als paddestoelen uit de grond. Is dit maar een voorbijgaande trend? Ondanks de crisis gaat het de wellnesscentra voortvarend, dit komt hoogstwaarschijnlijk omdat mensen zich minder een lange, dure vakantie maar daarvoor liever kleinere, luxe, maar niet al te dure breaks gunnen en vooral ook niet te ver weg. Het aanbod wordt steeds uitgebreider; was de wellnessafdeling in een hotel vroeger nog een klein, vies hoekje met een kinderbadje en een mini-sauna, tegenwoordig worden complete kuren aangeboden, van Fangoverpakkingen, Thalassokuren, Kneippparcours en Ayurvedakuren tot welbekende, maar gemoderniseerde bubbelbaden, watervaldouches, ijsbaden en thermale baden. Ook de wellnesscentra worden steeds uitgebreider en bieden steeds meer variatie aan: hotstone massages, meditatie, Dode Zeezout scrubs, massages met verschillende olieën, alles is mogelijk tegenwoordig! Wellness is voor iedereen anders, wat voor de één alleen maar ontspannen en vooral verzorging van zijn/haar lichaam is, is voor de ander meer een manier van leven, een denkwijze en daar hoort beweging bij. Beweging als yoga, meditatie, Nordic Walking, fietsen, sporten enz.

Door het hele land zijn wellness-centra te vinden. Vaak onder de benaming wellness, maar ook onder de naam kuuroord of thermae/thermaal. Ook in de buurlanden vindt je veel wellness, vooral in Duitsland hoort dit bij een gezonde levenswijze. Hier zijn duizenden thermale oorden, met eigen thermaal water, gespecialiseerde artsen en zelfs dieëten en kuren die daar door artsen zijn ontwikkeld (zoals het F.X Mayr-dieët, Trennkost, Basenfasten, Schrothkur, Kneippkur enz.). Ook in België vind je veel spa´s en het fijne is, dat deze landen vlakbij zijn, dus geweldig voor een weekendje weg!

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on RedditFlattr the authorDigg thisBuffer this pageShare on Tumblr

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind markiert *