Traditionele Chinese geneeskunde

De traditionele Chinese geneeswijze (ook afgekort TCM, Traditional Chinese Medicine, genoemd) is een geneeswijze die in China al meerdere duizend jaar wordt beoefend. Zij gaat ervan uit dat de vitale lichaamsenergie (Chi genoemd) door 14 meredianen in het lichaam stroomt. Is men ziek, wordt dit tegeschreven aan een storing van deze Chi.

Deze Chi bestaat uit twee energieën: Yin en Yang. Yin is de vrouwelijke energie, is koud, heeft de elementen aarde en water en is verbonden met de nacht. Yang staat voor de mannelijke energie, is warm, heeft de elementen vuur en hemel en is verbonden met de dag. Is men ziek, wordt dit toegeschreven aan een storing van deze Chi. Yin en Yang moeten in evenwicht zijn, een teveel van  de ene energie maakt het lichaam zwak en men wordt ziek. Acupunctuur, massage, Chi Gong en speciale kruiden moeten dit evenwicht herstelllen.

De 4 basisprincipes van TCM zijn:

Het lichaam is één geheel Lichaam, ziel en spirit zijn één geheel en kunnen niet los vanelkaar worden gezien.

Men is compleet verbonden met de natuur veranderingen in de natuur (of seizoen) hebben direct effect op het lichaam.

Men is geboren met een natuurlijk zelfheelend vermogen zoals de natuur een zelfhelend vermogend heeft, heeft de mens dat ook.

Preventie is het beste medicijn het is belangrijk de tekens te zien voordat men ziek wordt.

De TCM wordt langer uitgevoerd dan de moderne geneeskunde en toch is men in Nederland huiverig dit te proberen, maar vooral nu in China de TCM met de moderne westerste geneeskunde wordt verbonden, is dit meer dan het proberen waard. Het bewaarde concept van de oosterse geneeskunde verbinden met de westerste geneeskunde is het beste van twee werelden metelkaar verbinden, dus waarom niet?

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on RedditFlattr the authorDigg thisBuffer this pageShare on Tumblr

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind markiert *