Thermen

Hoe zijn de thermen ontstaan?

De thermen ontstonden in de Romeinse tijd. De inrichting van een badkamer in een huis hing er natuurlijk van af of er voldoende  ruimte aanwezig was en of men op een degelijke watervoorziening kon rekenen. De oudste aquaducten liepen onder de straat door, en alleen de laagliggende badinrichtingen in de nabijheid van de voornaamste leidingen konden worden voorzien van water. De bewoners van de hoger gelegen huizen waren gedwongen water uit de fontein te halen. Natuurlijk zorgen deze omstandigheden daarvoor, dat de mensen zich één keer per week wastten, daar het teveel tijd en moeite kostte dat elke dag te doen. De publieke baden waren één van de grootste geschenken die de keizers aan het Romeinse volk gaven. Alle klassen van de bevolking amuseerden zich er dagelijks om weg te zijn uit hun vuile, donkere huizen.

Hoe zagen de thermen er toen uit?

De Romeinen gingen niet alleen naar de thermen om zich te reinigen en te baden, maar ook om vrienden te ontmoeten, te trainen, te gokken,… Een badhuis was eigenlijk een plek om goed te ontspannen en gezondheid te bevorderen. Zelfs de armsten van de Romeinen brachten hier hun vrije middagen door. Het badhuis was een uitgebreid gebouw met zeer veel soorten baden: er waren zweetbaden, warme en koude baden, zwembassins en kuipbaden. Naast de baden bevonden zich binnen de muren van de thermen ook tuinen, wandelplaatsen, stadia, rustruimtes, gymnastiekzalen, massage-salons en zelfs bibliotheken en musea.

Hoe zien de thermen er tegenwoordig uit?

Tegenwoordig zijn thermen vooral bekent als centra met warme baden met warm thermaal water, vaak uit een eigen bron en verschillende sauna´s. Ook worden vaak verschillende wellnessprogramma´s aangeboden als massages, sport, meditatieprogramma´s en gezonde maaltijden. Kortom als een rondom feelgood centrum.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on RedditFlattr the authorDigg thisBuffer this pageShare on Tumblr

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind markiert *