Sportvasten

Julien Christ  / pixelio.de
Julien Christ / pixelio.de

Sportvasten is een nieuwe hype in gezondminnend Nederland. In tegenstelling tot wat de naam zou doen vermoeden is het niet een expliciet dieet, maar een 10 daagse kuur, waarin een trainingsmethode wordt aangeleerd, waarbij de spieren en de lever worden getraind in het verbruik van vet in plaats van suiker (de metabolic switch). Dit wordt bewerkstelligt met dagelijks 30 min. sporten tijdens het vasten. De ‘metabolic switch’ wordt bereikt door een specifieke combinatie van voeding, vasten, sporten en coaching. Door het sportvasten worden de spieren zo omgepoolt dat de spieren tijdens het sporten meer energie uit het vet halen, hierdoor worden de suikers minder  aangesproken (hier is ook veel minder van aanwezig in het lichaam), hierdoor wordt het duurvermogen van het lichaam groter. Een ander voordeel is dat het herstel na sporten (en blessures) groter wordt, wat waarschijnlijk wordt veroorzaakt door de verhoging van mitochondrieën in de spieren.

Voor deze kuur is het echter belangrijk, dat men al een zeer goede basisconditie heeft, niet ziek is en geen gebruik maakt van bepaalde medicijnen, aangezien het een aanzienlijke aanslag is op het lichaam. En ook na de kuur is het belangrijk dat men blijft sporten en bepaalde voedingsrichtlijnen blijft gebruiken.

Het sportvasten is echter vrij omstreden, aangezien het een zware aanslag op het lichaam is en het ook nog maar de vraag is of je je spieren kunt aanleren het metabolisme te switchen. Iedereen moet het natuurlijk voor zichzelf beslissen en er zijn ook veel goede verhalen te vinden op het internet van mensen die het gedaan hebben. Alleen is het wel heel belangrijk dat men sterk is, zowel psychisch als lichamelijk. Dus het is zaak deze kuur te doen vóor je ziek wordt, in plaats van pas te beginnen hiermee als je denkt dat je je niet meer zo fit voelt. Dan is deze kuur een goede preventie kuur.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on RedditFlattr the authorDigg thisBuffer this pageShare on Tumblr

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind markiert *