Mindfulness

Wat is mindfulness?

Mindfulness is het bewust zijn van het hier en nu. Het is het volledige bewustzijn van wat er op dit moment gebeurt, niet de automatische piloot dat wij vaak in het dagelijkse leven gebruiken. Mindfulness, ook wel Vipassana- of inzichtmeditatiegenoemd, is een techniek die haar oorsprong vindt in het boeddhisme zoals dat tegenwoordig in Zuidoost-Azië beoefend wordt. Waar je aandacht is, daar ben je. Mindfulness gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Met mindfulness leef je intenser, door je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de vicieuze gedachtes in je hoofd. Je kunt je beter concentreren en makkelijker ontspannen.En daarom wordt de geest rustiger. Mindfulness is een vaardigheid die je kunt oefenen. De Amerikaan Jon Kabat-Zinn heeft mindfulness met westerse psychologische inzichten verenigd tot de mindfulnesstraining.

Voor wie is mindfulness?

Mindfulness is voor iedereen goed, het helpt je af van het piekeren en leert je beter te concentreren. Het leert te leven in het nu, of het op dat moment aangenaam is of niet. Het leert je bewust zijn van wat je voelt; voel je je verdrietig, dan sta stil bij je verdriet. Ben je onrustig, vind rust in je onrust.

Doordat Jon Kabat-Zinn zijn methode heeft onderworpen aan gedegen wetenschappelijk onderzoek en positieve resultaten behaalde, is mindfulness meer en meer binnen en buiten de medische wereld geaccepteerd. Sinds een aantal jaar staat de methode flink in de belangstelling in de cognitieve psychologie. Het is bewezen dan patiënten met depressie en angsten een verbetering van kwaliteit van leven, afname van lichamelijke en psychologische klachten, gemakkelijker ontspannen kunnen en  een positiever zelfbeeld krijgen.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on RedditFlattr the authorDigg thisBuffer this pageShare on Tumblr

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind markiert *