Meditatie

Doe minder, bereik meer

Dit is de kern van mediteren, het bereiken van innerlijke rust door je geest niet in een richtig te dwingen te denken, maar gewoon vrij te laten, zodat je gedachtes op een gegeven moment weer terugkomen op een bepaald punt; namelijk niets. Juist omdat we onze gedachtes continue dwingen (boodschappen, kinderen, werk, huishouden, hobby´s, zorgen, familie enz.) is het loslaten van gedachtes onzettend moeilijk. Meditatie is een methode om dit proces te kunnen maken. Meditatie volgt drie basisprincipes;
1. Op één ding focussen (ademhaling, een woord, gedachte) 2. Zodra de gedachtes afdwalen, focussen we weer op ons meditatieobject (maar zonder te dwingen! Dit proces herhaalt zich bij meditatie vaak meerdere malen) 3. Alle gedachtes en sensaties laten we tijdens de meditatie aan ons voorbij gaan. We proberen niet te oordelen, maar het moment te accepteren zoals het is.

Waar komt meditatie vandaan?

Meditatie is een eeuwenoude techniek, die vaak door sjamanen (d.m.v. dans, muziek, drugs) werd gedaan, om in contact te komen met het onderbewuste (of wat zij dachten; de goden). De eerste aantoonbare vorm van meditatie vinden wij in India. Daar werden gecompliceerde geloofsrituelen uitgevoerd die veel concentratie vereisten. Steeds meer kwamen de Indiase priesters erachter, dat wijzelf het goddelijke één zijn.

Meditatie is de kerntechniek van Boeddha om uit het lijden verlost te worden. Vanuit India stroomde deze techniek naar China en Tibet ( Zen en Vajrayana boeddisme). Ook werd deze techniek gebruikt door de vroege christelijke monniken in Egypte en Palestina, onder druk van de kerk is deze methode later verband. Ook joodse kabbalistische groeperingen maakten vroeger gebruik van meditatie om dichter bij god te komen, evenals de soefistische moslims.

Kortom, meditatie heeft altijd bestaan en heeft mensen geholpen het pad naar zichzelf of naar hun god te vinden. Het is misschien in het begin niet makkelijk om te doen en het vergt enig doorzettingsvermogen, maar eenmaal in het proces van mediteren, zijn de voordelen vele malen groter dan de moeite die erin moet worden gestoken. Men is zich meer bewust van zijn lichaam, geest en verlangens, men kan zich beter concentreren en heeft minder stress en is daardoor gezonder en voelt zich gelukkiger.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on RedditFlattr the authorDigg thisBuffer this pageShare on Tumblr

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind markiert *