Burn out

Een burn out kennen we allemaal wel, maar het wordt vaak onderschat. Mensen denken bij een burn out meestal aan mensen die gewoon een beetje te veel gewerkt hebben de laatste tijd, maar niets is minder waar. Een burn out is een ernstig verschijnsel. Het komt ook niet van een beetje te veel werken, maar van jarenlang op de tenen gelopen te heben. Een burn-out kenmerkt zich door ongewone vermoeidheidsklachten en gevoelens van uitputting. Samenvattend worden deze klachten ook wel aangeduid als klachten van emotionele uitputting. Typerend voor burn-out zijn verder een hoge afstandelijkheid ten opzichte van het werk en het gevoel het werk niet meer goed aan te kunnen.’

Wat is er tegen een burn out te doen? Het is zaak om dat wat de stress veroorzaakt, te veranderen. Of het privé is of werkgerelateerd, je karakter of gedrag, hier moet iets worden veranderd.Uw huidige patronen werken op bepaalde manieren belemmerend, remmend en kosten u energie. Het doel is om nieuwe gedragspatronen te ontwikkelen en eigen te maken die u steunen en nieuwe energie geven. Wanneer u de oorzaken van uw burnout kent, kunt u er wat aan doen.

Maar boven dit alles is het zaak om vóórdat je een burn out krijgt op de vooortekenen te letten: Je krijgt geen energie meer van je werk. In de eerste fase is het belangrijk dat je probeert te achterhalen waarom je geen energie uit je werk krijgt. Je moet op twee dingen letten. Ten eerste moet je kijken welke dingen op je werk je veel energie kosten. Maar veel mensen vergeten vaak een tweede oorzaak, namelijk dingen op hun werk waar ze vroeger juist energie van kregen, en nu niet meer.

Het is nog ernstiger als je steeds langer de tijd nodig hebt om bij te komen na je werk. Ook merk je in deze fase dat je een bepaalde afstand tot je werk krijgt.

Zodra je één van deze verschijnselen opmerkt, probeer dan het verkeerde patroon te doorbreken of vraag hulp aan.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on RedditFlattr the authorDigg thisBuffer this pageShare on Tumblr

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind markiert *