Sapvasten

Het lichaam kan eigenlijk prima functioneren zonder veel voeding. Van nature hebben veel dieren en mensen het vermogen om een tijdje zonder eten door te brengen. Eigenlijk heeft de mens pas een halve eeuw overmatig veel voeding tot zijn beschikking. Daarvoor kenden wij net als dieren een periode van voedselschaartste waarin we leefden op onze energiereserves in de vorm van vetweefsel. Bij de meesten van ons is deze reserve goed voor 2 maanden energie. In de periode dat wij weinig of geen voedsel tot ons nemen worden onze darmen, spijsvertering, alvleesklier, lever en nieren veel minder belast waardoor deze zich kunnen herstellen en ontgiften. Vaak wordt de opgehoopte gifstoffen slakken genoemd. We spreken dus ook wel van ontslakken.

In veel culturen is vasten ook een onderdeel van een ritueel of geloof. Hier wordt ook duidelijk een verband ervaren tussen lichamelijke en geestelijke ontgifting.

Sapvasten is `uitgevonden´door Dr. Bircher-Benner aan het eind van de negentiende eeuw.

De voordelen van deze vorm van vasten is dat de sappen vol met vitamine en mineralen zitten. Ook zijn de koohlydraten in fruit en groenten licht verteerbaar, waardoor het afbreken van vet geleidelijker gebeurt dan bij andere manieren van vasten. Per dag drink je tijdens de kuur  2 liter vocht, waarvan één liter sap.

Hier een paar heerlijke sapreceptjes;

Ingrediënten ochtendsapje (1 liter)
• 1 ananas
• 2 appels
• 4 kiwi’s
• 1 doosje frambozen
• stukje gember
• 1 citroen

Ingrediënten middagsapje (1 liter)
• 1 zak gewassen verse spinazie
• 4 tomaten
• 2 komkommer
mini teentje knoflook

Ingrediënten avondsapje (1 liter)
• 1 citroen
• grote bak wortelen
• 2 rode bieten
• 2 appels

Ook is het mogelijke een sapvasten vakantie te doen, b.v. in Portugal, op Madeira. Heerlijk verzorgt worden en tegelijk iets voor je gezondheid doen!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on RedditFlattr the authorDigg thisBuffer this pageShare on Tumblr

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind markiert *