Ayurveda

mother n' daughter

Ayurveda wordt vooral een gezien als een hype in de wellness- en gezondheidssector. Maar niets is minder waar. Ayurveda is een algehele, Hindoeistische levenswijze en betekent ‘De leer van het lange leven`. Het wordt al meer dan 3000 jaar uitgeoefend en is ontstaan in India. Ayurveda ziet lichaam en geest niet los van elkaar. De centrale gedachte in de Ayurveda is dat een ziekte in de geest ontstaat en eerst na herhaaldelijk genegeerd te zijn zich manifesteert in het lichaam.

Volgens de Ayurveda is iemand in evenwicht zodra de drie Doshas (lichaamstypes) in evenwicht zijn met de oorspronkelijke geboorteconstitutie. Deze drie Dosha´s zijn:

Vata type: slanke, beweegelijke mensen, neiging naar een droge huid, houdt niet van koud en nat weer, eet onregelmatig en onregelmatige spijsvertering, neiging tot verstopping, neemt snel beslissingen en een goede korte termijn geheugen,is snel enthoustiast, neigt naar zorgen en heeft een lichte en vaak onderbroken slaap. Kosmische verbinding: wind. Het Vata type is koud.

Pitta type: gemiddelde lichaamsbouw, neemt gemiddeld snel beslissingen, werkt zeer systematisch en georganiseert, houdt niet van hitte, sterke honger en kan maaltijden niet goed laten uitvallen, goede spijsvertering, goede prater, onderneemt graag dingen, moedig karakter met neiging tot ongeduld, snel geirriteerd, houdt van koude maaltijden en drinken, neiging tot moedervlekken en sproetjes. Kosmische verbinding: zon. Het Pitta type is heet.

Kapha type: stabiele tot zware lichaamsbouw, sterk en goed uithoudingvermogen, gaat opgaves methodisch en langzaam aan, neiging tot gladde, vettige huid, weinig hongergevoel en langzame spijsvertering, rustige persoonlijkheid, langzaam van begrip, maar goed lange termijn geheugen, diepe en rustige slaap, dik, donker haar, niet snel uit balans te brengen. Kosmische verbinding: water en aarde. Het Kapha type is koel.

Door middel van maaltijden met verschillende soorten kruiden en smaken, massages en meditaties worden de Dosha´s in evenwicht gebracht.

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on RedditFlattr the authorDigg thisBuffer this pageShare on Tumblr

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind markiert *